Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Как да не ти запее сърцето от радост

By rraycheva | February 1, 2010

Не че утре се пенсионирам, но понеже не съм на двайсет, надавам ухо, като заговорят за реформа на пенсионната система. То че всяко решение е предпоследно, е ясно. Ама преди година май щях да се пенсионирам след 10 години, вчера щях да се пенсионирам след 15, а от днес вече ще се пенсионирам след 20 години.

Във връзка с така набелязаните промени ще се промени жизненият цикъл на българина като цяло, а не само на тези, дето след има няма двайсетина години ще се доберат до мечтания мързел и пенсионерските карти за градски транспорт.

Първо, майките, дето са се излъгали да родят на невръстна вързраст, ще са на по 35 години. Първо дете ще е нормално да се ражда на 40: човек тъкмо ще се изучи, ще напредне в кариерата, и като осигури всичките социални благинки на отрочето, ще вземе и да роди едно. А след 40 вече е малко опасно да се раждат деца – главно за децата, де, така че по едно ще е в семейство. Жената, като изгледа отрочето до към 10-15-годишна възраст, ще го остави вече на самотек да се утвърждава в училище, пък отново ще тръгне на работа – и пак ще има време за нова кариера в годините от 50 до 72.

В обявите за работа пак ще има предпочитание към млади и добре изглеждащи жени с актуална снимка – до 35 години – не като сега – до 24… Най-рекламираните продукти ще бъдат гинкобилобата и виаграта, най-честите операции на шефа ще са от маясъл (не се плашете, това са едни прости хемороиди) и простата. Най-разпространената хирургия ще бъде пластичната – щото всеки 65-годишен ще се стреми да изглежда най-много на 55, че ако остане без работа, да може да се класира за някое местенце. Това ботокс и други подобни ще са като „добър ден”, а най-разпространената големина на шрифт за служебни документи ще е 16 пункта. Единственото задължително ще е градският транспорт да е съобразен за качване и слизане за хора с патерици, че те ще представляват 80% от пътуващите.

И накрая, като навършим 72 и се песионираме, ще можем да се оттеглим в някое дивно кътче с чист въздух и запазена природа – да се радваме на тишина и спокойствие. Ако случайно ме прасне инфаркт или инсулт, няма да се тревожа, защото на селския площад ще ме чака хеликоптерът-маршрутка, за да ме откара направо в „Пирогов”, където 65-70-годишен колега хирург ще ме спаси. Ако междувременно не се наложи да му сменят памперса, де.


Topics: Новини | Comments Off on Как да не ти запее сърцето от радост

Comments are closed.