Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Промени в ЗМДТ: Работната група още не е сформирана

By rraycheva | February 7, 2010

07 февруари 2010 | 09:53 | Агенция “Фокус”

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Гинка Чавдарова пред Агенция „Фокус”.

Фокус: Ще се сформира работна група за промени в Закона за местните данъци и такси с ваше участие. Какво се прави по този въпрос към момента?
Гинка Чавдарова: Все още работната група не е сформирана. Нямаме отговор на нашето предложение за конкретно структуриране на групата и пристъпване към работа. В момента това, което ние правим, но самостоятелно, е сравнения с европейските системи от местни данъци. Целта е, когато се събере работната група, да сложим на масата такъв какъвто сме го видели опита на другите страни. Този поглед за окръжаващата ни среда е необходим, а доколко и как ще го ползваме, е следващ въпрос.
Фокус: На какъв етап е събирането на тази информация?
Гинка Чавдарова: В момента продължаваме превода и систематизирането, защото имахме събрана, но тя е на база отчетен период отпреди четири-пет години. Като направихме опит за актуализация, видяхме, че в последните години има много промени в сферата на местното данъчно облагане – доколкото контактите ни със съответните страни позволяват и колегите своевременно ни отговарят.
Фокус: От това, което вие имате като информация и което сте наблюдавали, какво бихте дали като пример?
Гинка Чавдарова: В основната част от страните, което е изискване на Европейската харта, общините разполагат с един т.нар. мобилен, динамичен данък, който следва динамиката на икономическото развитие. В различните страни той е различен, но такъв данък има. Знаете, че имаше идеи за Данъка върху доходите на физическите лица, но има и други. Кметът на Сливен Йордан Лечков е привърженик на немския модел, при който това е Данък добавена стойност. Това вече ще е въпрос на работната група, която да прецени плюсовете и минусите на един или друг вариант.
В стария състав може би се бяхме отказали малко прибързано от този вариант с ДДС заради сложностите при възстановяване. Оказа се, че има механизми в Германия, които имат отговор и на този въпрос. Няма от нищо да се отказваме прибързано, идеята ни в случая е да има повече варианти, които да се дискутират и да се гледа кое ще доведе до по-добър резултат. Навсякъде има фискална връзка между местна власт и бизнес, въпросът е в нашата страна тази връзка по линия на какъв данък ще се гради.
Фокус: Изцяло нов Закон за местните данъци и такси ли е необходим според вас?
Гинка Чавдарова: Нашето мнение е, че е необходим изцяло нов закон, но това също е въпрос на консенсус и на подход, който ще приеме работната група. Ние готвим по-амбициозно задание за изцяло нов закон.
Фокус: Нещо от настоящите практики смятате ли, че може да остане като проверено?
Гинка Чавдарова: Имуществените данъци категорично ще останат, това е ясно. Навсякъде в Европа данъците върху движимо и недвижимо имущество са местни. Няма да направим изключение, това са традиционни общински данъци в цяла Европа, ще продължат да бъдат и при нас.
Фокус: Тази година Народното събрание даде по-голяма възможност на общините за намаляване и увеличаване специално за местните данъци и такси и това беше обяснено с посоката на по-голяма децентрализация. Вие така ли видяхте тази възможност?
Гинка Чавдарова: В година на криза, да вдигаш горен таван е ясно, че е повече теоретична, отколкото практическа възможност заради възможностите на данъкоплатците. По принцип ние подкрепяме това, че колкото е по-голямо полето за свободно вземане на решение и съобразяване с това как нещата се случват на място е по-добре. Категорично диапазонът да е по-широк е в тази посока, в която винаги сме говорили, че трябва да вървим.
Фокус: Според вас тази година общините ще се справят ли с бюджетите си?
Гинка Чавдарова: Ще се справят, няма да се провалят. Въпросът е в резултатите, които ще успеем да постигнем с тези бюджети. На 18 февруари ни предстои да дебатираме първите изводи от приетите общински бюджети и кое е най-тревожно.
Фокус: От информацията, която имате за бюджетите на общините, започнати проекти ще бъдат ли продължени?
Гинка Чавдарова: Естествено. Разбира се, ще има и преразглеждане на инвестиционни програми, ще има свиване в частта финансирания със собствени приходи. Полека трябва да заделяме ресурса и за съфинансиране на европейските програми и това неминуемо ще се отрази на другата част на инвестиционните ни програми, които досега свободно изпълнявахме със собствените си приходи.
Фокус: Може ли да се говори за нови проекти?
Гинка Чавдарова: Да, отварят се много нови мерки. На всички общини предоставихме пълна информация за всички отварящи се през годината мерки, периодите на планиране, за да може при пълна информация те да си съставят бюджетите, да решат за какво ще кандидатстват и да заделят съответните макар и непълни проценти на съфинансиране. Много нови мерки се отварят и то важни за общините.
Фокус: По отношение на бюджета на НСОРБ за 2009 година какво е изпълнението? За 2010 г. какво се предвижда?
Гинка Чавдарова: Бюджетът следва тенденциите на общинските бюджети, въпреки че се пълни главно от проекти, а не толкова от публични приходи, каквито ние не събираме. Имаме някакви приходи от членски внос. За първи път общините през 2009 г. година усвоиха голяма част от преходните си остатъци и края на 2009 г. посрещнаха с много малък преходен остатък за 2010 г. в сравнение с предходната година, същото се очертава и при нашата организация. За 2010 г. ние имаме едно добро развитие, защото имаме няколко големи европейски проекта, спечелени по финансиране вън от България, но заедно с това поради някои наши намерения да доразвием Центъра за обучение на местни власти, инвестиционно да подкрепим, да разширим базата и други някои наши амбициозни задачи, полека лека преминаваме към 50 на сто стопяване на акумулираните досега резерви. Имаме много предпазливо планиране, винаги държим един Фонд „Резервен” с доста големи за мащаба на нашия бюджет средства, към който да посягаме в по-тежка ситуация, а и от него да съфинансираме, когато спечелим проекти, по които още не е известно дали ще ги спечелим или не – да имаме възможност за кешово съфинансиране. Но нашето безпокойство не е за нашия бюджет, а за бюджетите на общините.
Фокус: От Министерството на финансите обявиха преди няколко дни изпълнението на бюджет 2009, като казаха, че през декември е формиран дефицит около 30 млн. лева, основната част от който е от по-високи разходи през декември по бюджетите на общините. За декември разходите на общините са около 580 млн. лева. Как си обяснявате това?
Гинка Чавдарова: През декември голяма част от задържаните държавни трансфери бяха пуснати. Това е известно на тези, които пишат справките. Някои от тези трансфери дори не бяха и изплатени през декември, защото бяха късно получени. Естествено, че след като са ги задържали пет месеца преди това, през декември ще бъдат похарчени и разходите са по-големи. Уличното осветление през септември е едно, през декември друго.
По-високи са разходите за отопление и осветление.
Фокус: Раздавани ли са бонуси в общинските администрации през декември по ваши данни?
Гинка Чавдарова: Общини, които са имали икономии от фонда си, са раздавали. Има и много общини, които не са, така че ситуацията е различна. Но бонусите спрямо 300-та лева средна заплата в общините и общинските администрации са едно, а бонусите спрямо средните заплати на централните власти са съвсем друго.
Веселина ЙОРДАНОВА

Topics: Новини | Comments Off on Промени в ЗМДТ: Работната група още не е сформирана

Comments are closed.