Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Jessica стимулира общините да работят като предприемачи

By rraycheva | August 16, 2010

Jessica е английското съкращение на програмата “Съвместна европейска подкрепа за устойчиви инвестиции в градските райони” (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas), родена по инициатива на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка за по-ефективното управление на средствата, които ЕС дава по оперативните програми за регионално развитие на страните членки. За разлика от безвъзмездната помощ за обществени пространства, инфраструктура на градовете или проекти за социално и икономическо развитие по нея парите се отпускат като кредити, дялови участия в проектни компании или мецанин-финансиране за проекти, които са икономически жизнеспособни.

33 млн. евро по оперативна програма “Регионално развитие” ще се отпускат на търговски принцип за проекти, които могат да генерират доход, и ще стигнат до частния сектор през механизми на публично-частните партньорства.

Само седемте най-големи български градове могат да се възползват от схемата. 25.8 млн. лева са предвидени за София, а 38.7 млн. лева ще бъдат разпределени между Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен.

Средствата са от бюджета на оперативна програма “Регионално развитие”, но този начин на използването им позволява значително увеличаване на финансовия капацитет, тъй като след реализирането на инвестициите те се връщат и могат да се използват за нови проекти, дори и след изтичането на срока на програма. Като безвъзмездна помощ от ЕС не увеличават държавния дълг. Като принос на програмата се изтъква привличането на частния сектор, което прави инвестициите по-устойчиви финансово и икономически, както и въвеждането на по-сложни финансови инструменти при работата с европейски средства, което пък повишава информираността на общините за възможностите за публично-частни партньорства.

За повече вижте тук: http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=937401

Topics: Новини | Comments Off on Jessica стимулира общините да работят като предприемачи

Comments are closed.