Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Гинка Чавдарова: Време е да се мисли за бюджета за 2014-а

By rraycheva | August 27, 2013

Време е да се мисли за бюджета за 2014-а. Затова организирахме национална среща на всички партньорски организации, които работят за общините, регионалните сдружения на общините от цялата страна и националното сдружение, за да си сверим часовниците и освен да споделим някои добри практики, да обсъдим приоритетите, с които да започнем съвместна работа с компетентните институции, така че поне причината, че сме направили много късно предложенията, да бъде елиминирана. Това заяви в предаването “Нещо повече” Гинка Чавдарова – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България.

Тя подчерта, че децентрализацията в страната е започнала главно с прехвърляне на публични отговорности и отговорности за определени услуги, а от друга страна ресурсът е останал централизиран, както и правата по управлението на тези ресурси. Чавдарова подчерта, че многократно са предлагали – там, където е отговорността или услугата, там да се осигури съответния ресурс. Според нея така ще има възможност да се получат по-добри резултати.

Истината е, че България си остана най-силно централизираната държава в обединена Европа, което показва, че промените повече не могат да бъдат отлагани, коментира Чавдарова и добави настояването на сдружението – плоският данък ще си бъде същият – 10% от доходите, но 2 или 3% от тях или колкото успеем да се договорим, да остава в общинските бюджети.

Общините предлагат и промени в методиката за изравнителната субсидия. От началото на мандата на правителството финансовият министър не се е срещнал с НСОРБ, каза още Чавдарова. Тя подчерта, че няма почти никакви пари за общините от актуализацията на бюджета.

Цялото интервю чуйте ТУК.

Topics: Новини | Comments Off on Гинка Чавдарова: Време е да се мисли за бюджета за 2014-а

Comments are closed.