Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Г. Чавдарова: Отново сме на път да оставим хиляди родни села извън Европа

By rraycheva | September 5, 2013

3 процента от данък общ доход да постъпват от догодина в общинските бюджети, това искат от Националното сдружение на общините в Република България. В интервю за Дарик изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова обясни, че това ще лиши държавната хазна от известни приходи, но ще й спести редовните изравнителни субсидии за всички общини.

Има опасност догодина такса смет да скочи с 30-40 процента в част от общините, ако не бъде замразен размерът на т.нар. наказателна такса за депониране. За това предупреди Гинка Чавдарова. Тя обясни, че след като тази година таксата за депониране е била повишена от 3 лева на 15 лева за тон боклук, за догодина действащата наредбата предвиждала санкцията да стане 35 лева на тон. Затова и от сдружението призовават за замразяване на размера на тази такса до 2016 г. и за промяна в Закона за управление на отпадъците.

Гинка Чавдарова посочи още, че властта е на път да повтори грешките от миналия планов период. „Оставяме отново хиляди села извън Европейския съюз – това са т.нар. бели петна, селата около градовете с население над 30 хиляди души”, обясни Чавдарова по повод дефиницията, заложена в Програмата за развитие на селските райони. Ако този критерий се запази, според Чавдарова около 20 процента от селата в страната ще бъдат лишени и в следващите седем години от европейско финансиране за селските райони.

Цялото интервю ТУК.

Topics: Новини | Comments Off on Г. Чавдарова: Отново сме на път да оставим хиляди родни села извън Европа

Comments are closed.