Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Изследване на социални норми, които възпрепятстват достъпа на ромските момичета до образование, доклад, София, 2016

By rraycheva | May 16, 2016

През последните 15 години се повишава образователното ниво на ромските момичета, включително сред сключилите детски брак. Намалява броят на детските бракове и ранни раждания като абсолютна стойност и като процент от всички бракове и раждания в страната.
Настоящият доклад обобщава и анализира модели на поведение, които са част от соционормативната система на ромските общности и са свързани с детските бракове и ранни раждания. Наред с проучване на проблемите и факторите за отпадане на ромските момичета, изследването имаше за цел да покаже и позитивните тенденции в ромските общности чрез примери на ромски семейства, които окуражават децата си да продължат своето образование. За нас бе важно да се видят не само характеристиките и профила на ромските общности, групи и семейства, при които съществуват проблеми при реализиране на правото на образование на момичетата, но и тези, при които правото на задължително образование е напълно реализира- но и нивото на образование на младежите е сравнимо със средното за страната.
Докладът е изготвен по задание на УНИЦЕФ България от д-р София Захова.

pdf_icon
Вижте пълния текст на доклада, резюме и презентации.

1_Report_on_Social_Norms_Bul

2_Report_on_Social_Norms_Summary_Bul

Topics: Библиотека, Социални дейности | Comments Off on Изследване на социални норми, които възпрепятстват достъпа на ромските момичета до образование, доклад, София, 2016

Comments are closed.