Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Капанът на (не) подвижността: мобилни хора срещу статични институции

By rraycheva | May 18, 2016

pdf_icon   RM-Immobility_catch-2015_BG

 

Повишената мобилност в ЕС протича в контекст на национални образователни системи. Този факт поставя в конфликт свободното движение на хора, от една страна, и изискването за задължително средно образование, от друга. Конфликтът се пренася в срещата между „мобилните деца“ и училището. За справяне с породените трудности мобилните семейства и местните институции развиват разнообразни свои стратегии.
Трудностите на мобилните деца при срещата им с училището са структурни. Те се дължат на статичната рамка в политиките на националните институции. Институциите не провеждат политики, обърнати към мобилно население. Този дефицит има най-силно отражение върху групите с ограничени ресурси. Най-силно засегнати са етнически и икономически маргинализирани групи като бедни роми.
Напрежението между мобилни граждани и статични институции трябва да бъде обект на политики, прилагани координирано на общинско, национално и общоевропейско ниво. Политиките за включващо мобилно образование са една първа стъпка в развиването на цялостни публични политики, насочени към мобилни граждани. Те ще сложат начало на институционални решения на рисковете от мобилността.

Настоящият доклад е част от проекта „Капанът на (не) подвижността: мобилни хора срещу статични институции”. Проектът е финансиран от Тинк танк фонд към фондация „Отворено общество”. В основата на проекта лежи разбирането за засилващо се противоречие между интензивната мобилност в границите на Европейския съюз и статичния институционален модел на националните образователни системи. Целта на проекта е да очертае кръг от политики, които да решават в бъдеще възникналите от това противоречие проблеми, свързани с училищното образование. Проектът обхваща вторичен анализ на предишни изследвания, анализ на провежданите интеграционни политики, теренно изследване. Основните изводи от изследванията са представени отделно, последвани от препоръки за политики и мерки на общинско, национално и общоевропейско равнище. Проектът е изпълнен от Центъра за либерални стратегии и фондация „РискМонитор” в периода юни 2014 година до май 2015 година.

Topics: Библиотека, Образование/Култура | Comments Off on Капанът на (не) подвижността: мобилни хора срещу статични институции

Comments are closed.