Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

ЧНГ, тел. 112!

By rraycheva | January 4, 2009

Най-малко човек може да очаква, че в новогодишната нощ ще чуе лекция за човешките права от тел. 112, но в нашия живот и това трябва да се приема за нормално.

Случката:

31 декември 2008, към 20 часа виждам на пейката на тротоара (там, където „Хр. Белчев” излиза на „Патриарха”) възрастна, над 70-годишна жена, с бели еднократни пантофки от 4-звезден хотел на краката, но и дебели вълнени чорапи, по пижама и кожух, седнала да си почине. Не е мръсна, не прилича на клошарка.

1 януари 2009, към 2 ч. Виждам на пейката същата жена, заспала върху найлоновата си торба. Побутвам я, проверявам пулса й – жива е, диша. Не мога да я събудя, мисля си, че може би семейството й я издирва –  тя прилича на човек, който е излязъл от къщи и се е загубил – на нейната възраст нерядко явление

Обаждам се на тел. 112. Обяснявам, че на улицата спи възрастна жена, която ще замръзне, ако остане там.

В отговор чувам следното:

– Не нарушава обществения ред, нищо не можем да направим.

– ?!?!

– Тя е свободен гражданин на България и може да бъде където иска, стига да не пречи. Не можем да нарушаваме гражданските й права.

– ?!?!

(тук е лекцията за гражданските права)

– ?!?!

– Заведете си я у вас.

– ?!?!

– Обадете се на полицията.

Затварям. Толкова за телефона, който ни струва много пари, който бил заместил всички останали спешни номера, който е комай единствената гордост на управляващите по пътя към ЕС.

Обаждам се на полицията След малко идват две млади момчета с патрулка и обгрижват жената – или поне не я оставят на улицата. Прибирам се и аз – с горчив вкус в устата.

ЧНГ, тел. 112, нека да ви се случат онези хубави неща, които правите за хората!

ЧНГ и на всички онези, които се прибираха от купон и дори не спряха, камо ли да помогнат.

 

Разказа bobi2000

Topics: Новини | Comments Off on ЧНГ, тел. 112!

Comments are closed.