Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Оперативна програма “Регионално развитие”: Общините водят с 19:0 на министерствата

By rraycheva | May 27, 2010

Въпреки разпространеното мнение, че общините нямат достатъчен административен капацитет, местната власт се справя значително-добре от министерствата, показва изпълнението на проектите по “Регионално развитие” към днешна дата. Всички 19 приключили проекта по програмата са общински.

Друг факт е, че малките общини се справят по-добре от големите.

Отличниците от големите са Бургас и Габрово.

Инициативността на кметовете доведе до изчерпване на ресурсите по две схеми и листа от чакащи за финансиране проекти. Само за обновление на градската среда чакат 20 общински проекта за 5 млн. лв. Списък има и за ремонт на училища и детски градини. За тях е осигурено допълнително финансиране от 40 млн. лв. чрез пренасочване на средства от туризма – сфера, която изостава с усвояването.

За реконструкция на пътища чакат проекти за 100 млн. лв. още от миналата година, но тогава Европейската комисия не разреши прехвърляне на средства към тях. Искането ще бъде поставено отново на предстоящия мониторингов комитет през юни, каза Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

Целият текст ТУК.

Topics: Новини | Comments Off on Оперативна програма “Регионално развитие”: Общините водят с 19:0 на министерствата

Comments are closed.