Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Индекс на ромското включване: Измерване на напредъка в Десетилетието на ромското включване

By rraycheva | May 18, 2016

pdf_icon  roma-inclusion-index-2015-s

От Александра Бояджиева, изследовател в Секретариата на Декадата на ромското включване.
Данните, събрани от Секретариата на Декадата на ромското включване показват, че през периода от десет години е постигнат скромен напредък в намаляване на разликата между ромите и мнозинството от населението.
Обобщавайки данните в страните, включили се в Декадата, в областта на образованието се наблюдава цялостно подобряване на положението на ромите в предучилищна възраст, основното и средното образование, и по отношение на грамотността. Разликите с цялото население са намалени, но далеч не са елиминирани. Свръхпредставеността на ромите в специалните училища се е задълбочила, което увеличава сегрегацията на ромите в областта на образованието.
Наличните данни за заетостта показват обнадеждаващи тенденции, но подобрението в повечето показатели е много малко. Единственият показател, при който се наблюдава увеличаване на разликите е заетостта в неформалния сектор, наблюдава се и влошаване на положението на ромите в средния брой месеци от последната заетост.
Нивата на бездомност остават до голяма степен без наблюдение – липсват в 6 от 11 страни на Декадата. Наличните данни в областта на жилищното настаняване в целия регион на Десетилетието показва евентуално намаляване на разликите и подобряване на положението на ромите във връзка с достъпа до питейна вода и електричество. Въпреки това, тези постижения изглеждат много скромни. Данните показват възможно влошаване на положението по отношение на притежанието на документи за собственост и пренаселеността.
В областта на здравеопазването данните показват възможно подобрение на достъпа до здравно осигуряване за ромите, както и намаляване на дистанцията в разликите в сравнение с общия брой на населението. Същото важи и за детската смъртност и продължителност на живота, на разликите остават огромни.
Наличните данни за целия регион на Десетилетието предполагат влошаване на положението на ромите и разширяване на пропастта с общия брой на населението по отношение на бедността, особено на риска от бедност. Случаите на дискриминация изглежда да са намалели, но една трета от ромите продължават да докладват дискриминация в страните членки на Десетилетието.
Всички тези данни, включително и тези, които посочват скромен успех, безспорно призовават всички нас да инвестираме повече в приобщаването на ромите в нашите общества.

http://www.romadecade.org

Topics: Библиотека, Социални дейности | Comments Off on Индекс на ромското включване: Измерване на напредъка в Десетилетието на ромското включване

Comments are closed.