« Анализ на социалното предприемачество в България | Main | Бедност и рискови групи »
Развитие на производителността на българското земеделие след приемането на страната в ЕС
By rraycheva | May 18, 2016
Agricultural_Productivity_Final
Членството на България в ЕС промени драстично условията за правене на аграрен бизнес в страната. Основният двигател на тези промени, освен присъединяването към Общия пазар и повишените изисквания към някои сектори, беше Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС и нарасналата финансовата подкрепа от държавата под формата на национални доплащания. По данни на НСИ за първите седем години от членството в ЕС (2007-2013 г.) в българското селско стопанство са се влели 6,9 млрд. лева под формата на различни субсидии.Тези средства създадоха интерес към отрасъла, какъвто до този момент не беше наблюдаван и какъвто дори реституцията не успя да събуди.
Съществен импулс получи пазарът на земеделска земя. Характерът на подпомагането, а именно – на единица площ, стимулира развитието на сектори с относително ниски производствени разходи на декар, което доведе дозначително преструктуриране в рамките на отрасъла. Доходите в селското стопанство като цяло нараснаха, но се увеличиха и общите разходи за производство.
Целта на настоящото изследване е да проследи как се развива производителността в селското стопанство на страната след влизането ? в ЕС и в контекста на все по-големите по размер средства, отделяни на отрасъла. Институт за пазарна икономика. 2015
Topics: Библиотека, Гражданско образование, Евроинтеграция | Comments Off on Развитие на производителността на българското земеделие след приемането на страната в ЕС
Comments are closed.