Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

АНТИКОРУПЦИОННО РЪКОВОДСТВО за нуждите на Общинска администрация – София

By rraycheva | May 18, 2016

pdf_icon   RM_Anti-corruption_BG

 

Сборник на антикорупционни практики, определения, препоръки и описания на отделни случаи. Те са обединени около типични „горещи точки” в работата на местните власти в град София, определени въз основа на интервюта, проучване на общественото мнение и анализ на медиите, проведени в рамките на проекта.
Целта му е да повиши осведомеността на общинската администрация относно процедурите за превенция на това опасно явление, което е актуално за управлението на столицата по няколко причини:
– Годините на прехода общината като значим собственик извърши мащабна приватизация;
– През 2007 г. България стана член на Европейския съюз и бе изправена пред нови стандарти по отношение на доброто управление;
– Това е най-големият град в страната, с най-развитата и разнообразна регионална икономика и с най-голям общински бюджет.
Разгледаните теми включват:
– Защита на интегритета: процедури и структури (добри практики от Холандия);
– Конфликт на интереси: определяне и избягване на взаимното свързване между постове, функции и произтичащи от тях интереси;
– Обществени поръчки:рискове, контрол на рисковете и прозрачност;
– Общините: Типични ситуации с висок корупционен риск.
Ръководството е изготвено по проект „Превантивен модел за борба с корупцията на общинско ниво” , с финансовата подкрепа на програма “Превенция и борба с престъпността” на Европейския съюз, Европейска комисия – Генерална дирекция “Вътрешни работи”. Основната цел на проекта е да анализира сегашното състояние на антикорупционните практики и документи на общинско ниво – в Столична община и районните администрации – и на тази база да създаде антикорупционна стратегия за общината, модел на годишен мониторингов доклад за борба с корупцията в общинските структури и в работата на общинската администрация с гражданите и бизнеса, както и да допринесе за повишаване на знанията и капацитета на общинските служители в противодействието на корупционни модели на действие на всяко ниво.

Topics: Библиотека, Гражданско образование, Добро управление | Comments Off on АНТИКОРУПЦИОННО РЪКОВОДСТВО за нуждите на Общинска администрация – София

Comments are closed.