Municeps*

Municeps - Гражданин на общината, съгражданин, сънародник (лат.). Произлиза от munia сареге – да участваш в задълженията.

Recent Posts

Recent Comments


« | Main | »

Нов инструмент за гражданско участие в местната власт

By rraycheva | December 3, 2015

Важен допълнителен протокол към Европейската харта за местно самоуправление (ЕХМС), подписан от България през 2012 г., може да бъде ратифициран скоро от Народното събрание.

Законопроект за ратификация е внесен от Министерски съвет на 20 ноември т.г. Допълнителният протокол към ЕХМС поставя изискване към централните и местни власти да създадат форми и процедури за гражданско участие като обществени обсъждания, отправяне на жалби, провеждане на референдуми и др.

Документът дава по-големи гаранции за ефективно гражданско участие на ниво общини и може да бъде коз за граждански натиск там, където гражданското участие е само формално разрешено. Допълнителният протокол е одобрен през септември 2009 г. по време на 16-ата Конференция на министрите, отговарящи за местното и регионално управление към Съвета на Европа. България се присъединява към него през май 2012 г. Към настоящия момент е приет от 19 държави членки на Съвета на Европа и е ратифициран от 13 от тях.

Законопроектът, мотивите към него и текста на Допълнителния протокол може да намерите тук: http://parliament.bg/bills/43/502-02-38.pdf

Topics: Новини | Comments Off on Нов инструмент за гражданско участие в местната власт

Comments are closed.